حضور دانشجویان کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی در کارگاه آموزشی کتابخانه مرکزی دانشگاه قم
حضور دانشجویان کارشناسی ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی در کارگاه آموزشی کتابخانه مرکزی دانشگاه قم
در راستای تحقق اهداف آموزشی و ارتقای سطح سواد اطلاعاتی، روز چهارشنبه، 16 آبان، کتابخانه مرکزی دانشگاه قم میزبان دانشجویان کارشناسی ارشد رشته آموزش زبان و ادبیات فارسی بود. این جلسه با هماهنگی دکتر فولادی در سالن جلسات کتابخانه مرکزی برگزار شد و کارشناسان کتابخانه تلاش کردند دانشجویان را با منابع اطلاعاتی و پژوهشی فارسی و لاتین آشنا کنند و شیوههای دسترسی به این پایگاهها را بهصورت عملیاتی به آنان آموزش دهند.
در آغاز این کارگاه، نرمافزار کتابخانه مرکزی ، مکتا (مجمع کتابخانه های تخصصی و دانشگای) وبسایت کتابخانه ملی، سایت lib.ir و سایر پایگاههای رایگان مرتبط با منابع کتابی به دانشجویان معرفی شد. در ادامه، مراحل ثبت پیشینه تحقیق، پروپوزال، همانندجویی و نحوه ثبت پایاننامهها در سامانه ایرانداک نیز بهتفصیل برای دانشجویان توضیح داده شد.
یکی از بخشهای مهم این جلسه، آموزش نحوه دسترسی به پایگاههای مقالات فارسی و انگلیسی مورد اشتراک دانشگاه بود. طبق گزارشات دانشجویان، بسیاری از آنان از عضویت این پایگاهها توسط دانشگاه بیاطلاع بودند و در مواردی، برای دانلود مقالات از این منابع به پرداخت هزینه اقدام میکردند. در این کارگاه به دانشجویان توضیح داده شد که با استفاده از اشتراک دانشگاهی و بدون نیاز به پرداخت هزینه میتوانند به این پایگاهها دسترسی داشته باشند.
از جمله پایگاههای فارسی معرفیشده در این جلسه میتوان به نورمگز، علمنت، سیویلیکا و مگیران اشاره کرد. دسترسی به این پایگاهها برای کاربران دانشگاه از طریق ایمیل دانشگاهی بهصورت رایگان امکانپذیر است و دانشجویان میتوانند با عضویت از طریق ایمیل دانشگاهی در این پایگاهها، به مقالات و منابع موجود دسترسی یابند. همچنین، سیویلیکا بهعنوان پایگاهی برای مقالات کنفرانسها و همایشها معرفی شد که علاوه بر دسترسی از طریق آیپیهای دانشگاه، با ثبت شماره موبایل نیز میتوان از آن بهرهمند شد؛ برای این منظور، دانشجویان میتوانند با تکمیل این پرسشنامه شماره موبایل خود را به کتابخانه اعلام کنند.
در بخش پایانی کارگاه، دانشجویان با نحوه دسترسی به پایگاههای لاتین نیز آشنا شدند. بر اساس اطلاعات ارائهشده، تمامی کاربران دانشگاه قم از طریق شبکه دانشگاهی و همچنین از طریق سامانه دانشلینک به بیش از 40 پایگاه معتبر بینالمللی دسترسی دارند. علاوه بر این، امکان دسترسی به این پایگاهها از طریق ثبتنام در دانشلینک نیز وجود دارد و کاربران دانشگاهی میتوانند با استفاده از این قابلیت، به منابع پژوهشی موردنیاز خود دسترسی یابند.
نظر دهید